Vodafone: Aantal klachten over misleidende sms-diensten sterk gedaald

Vodafone: Aantal klachten over misleidende sms-diensten sterk gedaald

Gepubliceerd: maandag, 05 december 2011
Door: Sjoerd van der Helm

Share |

Het aantal klachten over misleidende sms-diensten is het afgelopen jaar bij de klantenservice van Vodafone Nederland met ruim 80 procent gedaald. Tevens zijn 15 sms-shortcodes permanent afgesloten van het netwerk, omdat de aanbieders zich niet aan de regels hielden. Dit zijn de resultaten van een jaar zero-tolerance-beleid, waarbij Vodafone klanten direct geld teruggeeft bij het geringste vermoeden van misleiding. De kosten worden vervolgens verhaald op de dienstaanbieder.

Vorig jaar kondigde Vodafone aan aanbieders van misleidende sms-diensten zelf de rekening te presenteren. Hiermee wilde Vodafone misleidende partijen van zijn netwerk weren en uiteindelijk de markt zuiveren. Vlak voor de aankondiging van de nieuwe Vodafone-aanpak noteerde de afdeling klantenservice nog ongeveer 500 klachten per maand. In het afgelopen jaar nam dit aantal af tot ongeveer 60 klachten per maand. Een daling van ruim 80 procent. Recent maakte ook de OPTA bekend dat het aantal klachten over misleidende sms-diensten is afgenomen (link).

Omgekeerde bewijslast
De aanpak van Vodafone werkt op basis van omgekeerde bewijslast. Klanten worden bij een vermoeden van misleiding door aanbieders van sms-diensten meteen door Vodafone gecrediteerd. Het gecrediteerde geld wordt vervolgens teruggevorderd bij de aanbieder van de misleidende dienst.

Sms-dienstenfilter
Om klanten te helpen bij het indienen van hun klacht heeft Vodafone een speciaal klachtenloket geopend op vodafone.nl/smsklacht. Ook kunnen klanten via www.smsdienstenfilter.nl gratis hun mobiele telefoonnummer laten blokkeren voor betaalde sms-diensten.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen