Aantal mobiele platformen gereduceerd tot twee

Aantal mobiele platformen gereduceerd tot twee

Gepubliceerd: dinsdag, 10 oktober 2017
Door:

Share |

Op de zakelijke markt voor mobiele telefonie zijn nog slechts twee platformen over: Google Android en iOS van Apple. De twee systemen zijn beide goed voor 43 procent van de zakelijke (door het bedrijf verstrekte) smartphones die op dit moment in gebruik zijn, zo constateert Computer Profile uit navraag bij circa 2500 bedrijfsvestigingen. Symbian staat inmiddels op 0 procent marktaandeel, nieuwe Blackberry smartphones draaien inmiddels op Android en de toestellen op basis van het eigen Blackberry OS zijn zo goed als verdwenen. Nu lijkt ook Microsoft definitief te zijn afgehaakt op de markt voor mobiele telefonie. Gisteren liet het bedrijf weten niet langer te werken aan nieuwe functies en hardware voor Windows 10 Mobile. Geen verrassing omdat in 2016 slechts enkele en in 2017 helemaal geen nieuwe smartphones meer verschenen op het Windows 10 platform. Tenzij er een nieuw platform bijkomt of Microsoft nieuw leven blaast in de smartphone propositie gaan we in sneltreinvaart richting een duaal systeem; of je hebt een iPhone of je hebt een Android toestel.Er zijn overigens nog steeds meer bedrijfslocaties met iPhones dan bedrijfslocaties met zakelijke Android toestellen. Circa driekwart van de locaties geeft aan dat er één of meerdere iPhones in gebruik zijn. Voor Android toestellen ligt dit op 56 procent van de bedrijfslocaties. Omdat er wat meer prijsdiversiteit is bij Android toestellen dan iPhones zijn de aantallen smartphones in gebruik per locatie bij Android duidelijk hoger dan bij iPhones waardoor het aantal zakelijke toestellen van beide platformen uiteindelijk op gelijk niveau komt te liggen.

Smartphone merken
Apple is ook het meest voorkomende smartphone merk. Ongeveer 44 procent van de zakelijke smartphones is een Apple toestel. Dit percentage wijkt een beetje af van het percentage smartphones met iOS. Dat zou hetzelfde moeten zijn maar het verschil komt doordat enkele bedrijven wel weten op welk platform de gebruikte smartphones draaien maar de merken smartphones niet volledig uit kunnen splitsen. Deze “weet merk niet” valt buiten de berekening in onderstaande figuur. Het aandeel iPhones ligt bij overheidsinstanties het hoogst, daar is meer dan de helft van de geïnventariseerde smartphones een Apple. Bij zorg- en onderwijsinstellingen is het aandeel iPhones het laagst, met respectievelijk 16 en 19 procent van het totaal. Samsung vormt 37 procent van alle smartphones. Samsung kent in de zorgsector met 61 procent haar hoogste aandeel en in het onderwijs juist het laagste. In het onderwijs zien we wel een aantal grote instellingen met een groot aantal smartphones van Microsoft/Nokia. Alle andere fabrikanten van smartphones zien we terugkomen met een aandeel van minder dan 2 procent.Mobile Device Management
Sinds een paar jaar brengt Computer Profile naast het gebruik van smartphones ook het gebruik van Mobile Device Management in kaart. Op basis van de interviews van de laatste 9 maanden komt het gebruik van deze toepassing naar voren bij een kwart van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers. Vooral in het publiek domein en bij locaties van Multinationals, beiden gekenmerkt door relatief grote locaties, ligt het gebruik van software voor mobile device management duidelijk hoger dan bij national enterprises (250 tot 2500 medewerkers) en middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers). De afgelopen jaren hebben een duidelijke groei in het gebruik van deze oplossing laten zien. Ook in België wordt op vergelijkbare manier het gebruik van mobile device management in kaart gebracht. Maar waar we in Nederland een sterke groei zien, zien we dit in België nauwelijks.

 

Kijkend naar alle aangetroffen oplossingen voor mobile device management, zien we dat MobileIron net zoals vorig jaar de meest voorkomende toepassing is. Het aandeel van MobileIron lijkt iets te zijn afgenomen. De meeste andere leveranciers kennen een kleine stijging in het aandeel ten opzichte van een jaar geleden. De belangrijkste uitzondering hierop lijkt Microsoft Intune te zijn. Zij kennen een groei van een aantal procentpunten ten opzichte van vorig jaar.
Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen