Android update speelt in op nieuwe technologische ontwikkelingen

Android update speelt in op nieuwe technologische ontwikkelingen

Gepubliceerd: maandag, 02 oktober 2017
Door:

Share |

Compactere menu’s, bredere support voor picture-in-picture en beter te beveiligen telefoons.. meet Android versie 8.0.

 

 

Ieder jaar komt er een nieuwe versie van het Android besturingssysteem uit. Ook nu weer is de versie (8.0 of O) gekoppeld aan etenswaar. Dit keer Oreo, het koekje. De jaarlijkse update is nodig om in te spelen op nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwe functies, foutcorrecties en uiteraard grafische wensen.

Net als grote tegenpool iOS is Android een volwassen product waaraan niet al te veel veranderd hoeft te worden. Toch is ook dit keer de gebruikerservaring verder geoptimaliseerd. Deze onder de kap upgrade zorgt bijvoorbeeld voor compactere menu’s. De grafische layout daar en tegen is redelijk hetzelfde gebleven.

De kortere menu’s maken alles veel overzichtelijker, met als prijs dat er iets meer geklikt moet worden. Veel vaker zal de gebruiker de geavanceerde opties moeten gebruiken om details te weten te komen. Nieuw is de bredere support voor picture-in-picture waardoor video afgespeeld kunnen worden terwijl een andere app in gebruik is. Ook een aantal basic apps zoals Gmail en Maps zijn weer bijgewerkt.

Oreo wordt traditiegetrouw als eerste geïntroduceerd op de geschikte Pixel en Nexus devices, maar andere merken zullen snel volgen. Samsung, Sony, LG, HTC en Huawei, werken al aan de implementatie voor devices die nog ondersteuning krijgen of binnenkort geïntroduceerd worden. Helaas de nieuwe Samsung Note 8 wordt bij introductie nog op Android 7 geleverd.

Een stuk veiliger

De zwakte van Android blijft dat het leveren van beveiligingsupdates over meerdere schijven gaat. Google ontwikkelt ze, maar dan moeten de fabrikanten ze nog implementeren in hun programma van (security) updates. Hierdoor kan Google minder snel patches distribueren dan concurrent Apple op iOS. Dit is het nadeel van een veel opener architectuur waar fabrikanten de vrijheid hebben om eigen features en uitbreidingen te implementeren. Ook hier komt verandering in en Google gaat proberen de beveiligingsupdates sneller uitgerold te krijgen. Dit is mogelijk geworden door Android in twee blokken op te splitsen, (project Treble) een van de grootste updates sinds jaren. Nieuwe security updates kunnen los van de updates van de leveranciers gedistribueerd worden en zijn bestemd voor het leverancier onafhankelijke framework.  Klanten van Android O krijgen dus per definitie een veel beter te beveiligen telefoon. Helaas kunnen niet alle bestaande Android telefoons bijgewerkt worden naar Android 8.0 (Oreo), en blijft dus voor veel Android-gebruikers ook in de toekomst alertheid geboden.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen