Ondanks Roam like Home blijven burgers EU wifi-hotspots gebruiken

Ondanks Roam like Home blijven burgers EU wifi-hotspots gebruiken

Gepubliceerd: maandag, 19 juni 2017
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Vorige week stond in het teken van de afschaffing van roamingkosten in de hele EU. Maar ondanks deze verandering wil 60 procent van de Europeanen nog steeds openbaar wifi gebruiken volgens een nieuw onderzoek van Norton door Symantec. Europeanen zijn vooral bezorgd over het opmaken van hun databundel (37 procent van de respondenten). Maar in de jacht op online verbondenheid realiseren velen niet dat openbare wifi-netwerken persoonlijke gegevens in gevaar brengen.

75 procent van de Europeanen maakt gebruik van openbare wifi (wifi-verbindingen beschikbaar op luchthavens, koffiewinkels, enz.) en volgens het Norton Cyber Security Insights report is 45 procent van mening dat de grootste kans op identiteitsdiefstal zal plaatsvinden nadat zij persoonlijke informatie hebben ingevoerd via een openbaar wifi-netwerk.

Openbare wifi maakt consumenten kwetsbaar voor de Man-in-the-Middle-aanvallen, ongecodeerde netwerken, malware distributie of hackers die persoonlijke informatie opsporen met behulp van speciale software kits en apparaten. Sommige hotspots kunnen zelfs nep zijn om zo de consument te verleiden tot het delen van gevoelige informatie.

Nick Shaw, Vice President & General Manager EMEA, Norton door Symantec: "Toegang tot persoonlijke informatie op onbeschermde openbare wifi is als het uitzenden van uw persoonlijke smartphone- of laptopscherm op tv - alles wat u op een website of via een app doet, kan mogelijk worden blootgesteld. Wanneer een wifi-hotspot onveilig is zullen uw gegevens onbeschermd zijn, iedereen op hetzelfde netwerk zou uw informatie kunnen bespioneren. Helaas zijn zelfs vermoedelijk beveiligde publieke netwerken met een wachtwoord niet per sé veilig voor gebruik. Er is geen garantie dat de persoon die het wifi-netwerk heeft opgezet, alle beveiligingsfuncties heeft ingeschakeld en regelmatig patches bijwerkt.

Zonder een virtueel privénetwerk (VPN) om uw informatie te coderen, kunnen uw social media logins, bankgegevens en creditcardnummers gemakkelijk worden gestolen. Als u toch besluit gratis wifi te gebruiken, wees dan voorzichtig met het soort websites die u bezoekt. Het is de veiligste optie om niet in te loggen op sites die een wachtwoord nodig hebben, omdat hackers software kits kunnen gebruiken om deze wachtwoorden te stelen. Vermijd websites die gevoelige informatie van u bevatten, zoals bankwebsites of transactiesites waarop u creditcardgegevens opslaat. "


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen