Nog dit jaar supersnel internet in vliegtuigen mogelijk

Nog dit jaar supersnel internet in vliegtuigen mogelijk

Gepubliceerd: woensdag, 19 april 2017
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Nog dit jaar wordt het hele Europese luchtruim voorzien van supersnel internet en kunnen vliegtuigmaatschappijen hun reizigers een goede en snelle breedband internetervaring bieden. Middels een partnership bestaande uit T-Mobile/Deutsche Telekom en Inmarsat wordt de laatste hand gelegd aan een netwerk, dat zowel via een satelliet aangevuld met een LTE-grondnetwerk, vliegtuigen voorziet van breedband internet. De technische infrastructuur van het grondnetwerk voor het luchtruim boven Nederland en de Noordzee is net door T-Mobile afgerond. Het European Aviation Network wordt in de grootste West-Europese landen gelanceerd en staat gepland voor eind 2017/begin 2018.

Dankzij de snelle, technische ontwikkelingen maakt mobiel internet momenteel een stormachtige ontwikkeling door. Overal online video’s en muziek kunnen streamen via de smartphone, is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Totdat we in het vliegtuig stappen. In de meeste vliegtuigen is er namelijk geen internetconnectie. Als die er al wel is, dan geeft de wifi-connectie aan boord een ervaring vergelijkbaar met 2G. Maar videobellen, filmpje kijken, in de cloud werken of onderweg naar de vakantie- of zakelijke bestemming het Nederlandse elftal volgen, is er niet bij.

Grenzen verleggen
De bouw van het European Aviation Netwerk (EAN) doorbreekt deze mobiele ‘grens’ en zorgt ervoor dat reizigers ook in de lucht ‘connected’ blijven. Richard Marijs, Technologie strateeg bij T-Mobile Nederland: “We zijn voortdurend op zoek naar technologieën waarmee we nieuwe baanbrekende toepassingen kunnen bouwen, relevant voor onze klanten. We zoeken daarbij de grenzen op. In 2016 werd ons Nederlandse netwerk beloond met ‘het best geteste mobiele netwerk in Nederland’ en behaalden we de hoogste score ooit gemeten door P3 wereldwijd. Nu verleggen we de grens wederom, samen met onze moedermaatschappij Deutsche Telecom en partner Inmarsat. Want een onafgebroken mobiele internetverbinding in snel bewegende voertuigen zoals auto’s of treinen is al een technisch hoogstandje. Het aanleggen van verbindingen van 8 kilometer hoogte naar een vliegtuig dat 1.000 kilometer per uur over het Europese luchtruim vliegt, is helemaal een ongelofelijke complexe, technologische en prachtige uitdaging, waar we samen in zijn geslaagd.”

De EAN-infrastructuur in Nederland is klaar
Om snel internet aan boord van vliegtuigen aan te kunnen bieden, werken alle partners aan zowel een satellietnetwerk als aan een LTE-grondnetwerk op de grond. Alleen zo zijn passagiers die onderweg willen internetten, altijd verzekerd van een connectie met genoeg snelheid en bandbreedte. Hiervoor worden ruim driehonderd LTE-masten in Europa geplaatst. In Nederland zijn de speciale LTE-masten voor het EAN-net geactiveerd. Ze zorgen voor een snelle en stabiele breedband internetverbinding in het luchtruim van Nederland en de Noordzee. De eerste testen zijn inmiddels succesvol afgerond en naar verwachting zal het EAN-netwerk nog dit jaar beschikbaar komen. De services van dit netwerk zullen aan de luchtvaartmaatschappijen worden aangeboden, die op hun beurt hiermee nieuwe, onderscheidende internetdiensten aan hun passagiers kunnen aanbieden.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen