Samsung komt met app om appen in het verkeer tegen te gaan

Samsung komt met app om appen in het verkeer tegen te gaan

Gepubliceerd: donderdag, 13 april 2017
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Eén derde van de Nederlandse verkeersdeelnemers gebruikt zijn smartphone weleens niet-handsfree. Zij voelen sociale druk om oproepen en berichten direct te beantwoorden, blijkt uit onderzoek van PanelWizard. In reactie neemt Samsung daarom vanaf vandaag de zin ‘Stuur vast, smartphone los’ in alle communicatie over smartphones. Daarnaast brengt Samsung een app uit die automobilisten en fietsers helpt hun aandacht op de weg te houden.

De In-Traffic Reply App verstuurt automatisch reacties bij oproepen en berichten in het verkeer. ‘Stuur vast, smartphone los’ wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu: “Smartphones zijn handig om mee te navigeren, maar appen achter het stuur is een groot probleem. Het is verleidelijk om toch te reageren op dat berichtje of je sociale media te checken. Als je achter het stuur een paar seconden bent afgeleid, ben je zo een voetbalveld verder. En we zien allemaal de slingerende fietsers. Mooi dus dat de markt met technische oplossingen komt.”

Na ‘Beat the Street’, een lesprogramma dat middelbare scholieren via Virtual Reality wijst op de gevaren in het verkeer, komt Samsung Nederland met twee nieuwe initiatieven om de verkeersveiligheid te vergroten. Samsung neemt de boodschap ‘Stuur vast, smartphone los’ in alle smartphonecampagnes op. Ook wil Samsung de sociale druk op automobilisten en fietsers wegnemen. Daarom heeft het de In-Traffic Reply App ontwikkeld. Deze app werkt eenvoudig. Via de activiteitensensor of gps weet de smartphone of iemand op de fiets of in de auto zit. Onderweg schakelt de app in, zodat automobilisten en fietsers automatisch reacties versturen bij inkomende oproepen of berichten. Ze kunnen daarbij kiezen voor een standaardreactie ‘ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden’, een grappige reactie met animatie of een eigen reactie.

Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland: “Naast de thema's alcohol en verkeer en te hoge snelheden is het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname debet aan een toenemend aantal verkeersslachtoffers. De aanpak van onze partner Samsung met een zogenoemde ‘In-Traffic Reply-toepassing’ om verkeersdeelnemers een technisch steuntje in de rug te geven bij het stimuleren van een veilige verkeersdeelname, juichen wij van harte toe.”

Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging: “Pasgeleden legden we de vraag over smartphonegebruik in het verkeer voor aan het Nederlands publiek (Peil.nl). Ruim 80 procent wil dat er wat aan wordt gedaan, waarbij ruim 40 procent pleit voor een rijmodus die lijkt op de vliegmodus. Dat Samsung deze handschoen nu oppakt met een concreet product, is een mooie stap om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

Frits van Bruggen, hoofddirecteur ANWB: “Dat Samsung het gebruik van de telefoon in de auto wil helpen terugdringen is fantastisch. Alle steun is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen. De ANWB ziet uit naar de samenwerking met deze mondiale aanbieder van smartphones en mobiele devices.”

Highlights uit het onderzoek naar smartphonegebruik in het verkeer


• Vooral appen in het verkeer is populair (31 procent). Bijna een kwart van de automobilisten (23,6 procent) en ruim een derde van de fietsers (34,4 procent) belt weleens niet-handsfree onderweg, terwijl sociale media weleens worden bekeken door 13,6 procent van de automobilisten en 13,4 procent van de fietsers.
• Sociale druk is de hoofdreden om in het verkeer de smartphone te pakken. 39,2 procent van de automobilisten en fietsers voelt druk om te laten weten waar zij zijn of hoe laat zij ergens aankomen. 29,9 procent voelt zich verplicht oproepen en berichten direct te beantwoorden.
• Verreweg de meeste contactmomenten onderweg zijn privé. Twee op de drie Nederlanders die hun smartphone onderweg gebruiken doet dat om hun partner (66,8 procent) iets te laten weten, gevolgd door gezinsleden (42 procent) en vrienden en kennissen (39,5 procent). Eén op de zes geeft aan ongeveer evenveel privé als zakelijk te bellen of te appen in het verkeer.
• Mannen gebruiken hun telefoon over het algemeen vaker in het verkeer dan vrouwen.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen