Licentiedeals met CAT en Kodak zijn erg succesvol

Licentiedeals met CAT en Kodak zijn erg succesvol

Gepubliceerd: dinsdag, 11 april 2017
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Dit jaar was het op het MWC in Barcelona dringen geblazen op de stand van het Britse Bullitt Group, beter bekend als het bedrijf achter de succesvolle CAT ruggedized telefoons en sinds kort ook die van Kodak. De prestigieuze Engelse krant The Sunday Times nam dit jaar Bullitt op in zijn top 100 van best presterende Britse techbedrijven, de Tech Track 100. Met een geschatte omzet van 70 miljoen euro en een jaarlijkse omzetgroei van 85 procent staat Bullitt op plek 42 en is zeker geen kleintje meer. Ook in ons land, waar Ingram Micro is aangesteld als exclusieve distributeur, verkoopt CAT steeds meer rugged-toestellen. Zonder twijfel is CAT nu al de grootste fabrikant op de markt van extra beschermde telefoons in ons land.

De nieuwe ceo van Bullitt Group, de Amerikaan Peter Stephens, vond wat tijd is zijn drukke agenda om op het MWC met Connexie te spreken over zijn bedrijf. Sinds de zomer van 2016 werkt Stephens voor Bullitt en daarvoor heeft hij onder andere ruim zes jaar gewerkt voor Virgin Group, het conglomeraat van Richard Branson. Stephens is echt een marketingdier en vertelt vol trots over zijn bedrijf, waar klanten centraal staan.

Zeer tevreden
“Het is interessant om de uitkomst met jullie lezeres te delen van een enquête, die wij hebben laten uitvoeren onder 3.000 CAT-klanten”, begint Stephens het gesprek. Hij gaat verder: “Ruim 92 procent van de ondervraagden is zo tevreden over hun CAT-telefoon dat ze aangeven dat zij zeker opnieuw zo’n telefoon gaan kopen. Daarnaast adviseren zij vrienden om ook een CAT-telefoon te kopen. Kijk, op onze trouwe klanten is het succes van ons bedrijf gebouwd. Zo krijg ik vaak persoonlijke mails van CAT-gebruikers die mij vertellen hoe een CAT-toestel levens redt.”

Levensreddend
Stephens neemt een slok van zijn thee en gaat verder: “Laatst kreeg ik een bericht van een zeer gelukkig vrouw van een bergbeklimmer. Haar man, hoewel een zeer ervaren alpinist, was tijdens een tocht plotseling door opkomend slecht weer overvallen. Hij zocht beschutting tegen de sneeuw, maar viel van een rots en brak beide enkels. Hierdoor kon hij niet meer bewegen. Ook zijn CAT-toestel was zwaar beschadigd. Toch kon hij het toestel nog gebruiken om hulpverleners te bellen en hen naar de plek des onheils te leiden. Enkele uren later werd hij gered. Zonder zijn CAT-telefoon was zijn kans op overleven nihil geweest. Hij zou nog uren geduurd hebben, voordat als vermist zou worden opgegeven en met temperaturen onder het vriespunt had hij weinig kans gehad. En zo zijn er talloze voorbeelden.”

Distributie
In Nederland worden de telefoons van CAT en Kodak door Ingram Micro gedistribueerd. Connexie vroeg Stephens hoe hij over distributie denkt. “Onze relatie met Ingram is fantastisch en zij spelen een cruciale rol in het succes van ons bedrijf. Wel is er een gezonde mix nodig. Niet overal werken wij zo nauw samen met distributie. Dat is per regio anders. Natuurlijk hebben wij ook een goede relatie met de diverse retailers in Nederland. Ik praat intern meer over bijvoorbeeld Belsimpel, dat sinds kort CAT-telefoons verkoopt, dan over Ingram Micro. Wij ondersteunen retail met allerlei marketinginitiatieven. Er is overigens geen betere logistieke partner te vinden dan Ingram.”

Licentiedeals
De licentiedeals met Kodak en CAT zijn dus erg succesvol. Wij vroegen ons af er nog meer van dit soort overeenkomsten te verwachten zijn. Stephens begint de lachen en zegt geheimzinnig: “Er komen zeker meer van dit soort deals. Daar zijn wij dagelijks mee bezig. Wij hebben de capaciteit en de wens en wil om dit te doen. Ik ben zeer gepassioneerd over merken. Het zit in ons dna. Wij hebben hierbij de focus op de top 100-merken met een goed imago. Meer kan ik hier niet over zeggen.”

Toch vervolgt Stephens: “Kijk, Nokia was in onze optiek geen interessant merk. Wij zoeken communities en niet zo zeer de massamarkt. Ik denk dat wij meer de kant van een bekend ‘wellness- merk’ opgaan. Maar meer kan en ga ik echt niet zeggen”. Op dit moment verkoopt Bullitt naast telefoons ook een hele range van accessoires, zoals beschermde hoesjes voor telefoons van andere merken. Op de vraag of er ook nog andere soorten producten komen, antwoordt Stephens bevestigend: “Zeker. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld rugged gsp-trackers, maar ook aan producten op het gebied van virtual reality en augmented reality. En waarom niet met een CAT-smartwatch of andere wearables? Wij zijn met heel veel dingen bezig en meer details kan ik nu nog niet geven. Wij hebben een grote R&D-afdeling, die dag en nacht werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten. De geïntegreerde warmtecamera in de CAT S60 is daar een goed voorbeeld van.”

Opvolger
“Komende zomer komen wij met de opvolger van de CAT S40. De CAT S41 is weer stukken beter dan zijn voorganger met onder andere een betere processor, action pack batterij en supercamera”, zo antwoord Stephens op onze vraag wat wij dit jaar nog van zijn bedrijf mogen verwachten. “Maar wij gaan ook komen met specifieke smartphones voor de outdoormarkt, zoals (mountain)bikers, wandelaars en watersporters. Aan het einde van dit jaar nog kunnen jullie in Nederland Landrover-toestellen in de winkel zien liggen. Ook weer zo’n iconisch merk, met een ‘tough’ imago. Past natuurlijk uitstekend bij het type toestel dat wij gaan introduceren.”

En hiermee is het gesprek met Stephens afgelopen. Voordat hij wegloopt naar zijn volgende afspraak zegt hij: “Kijk nu eens om je heen naar al die mensen. Ik ben trots, want voor hen doen wij het allemaal.”


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen