Vodafone voert succesvolle NB-IoT test uit en klaar voor uitrol in mei

Vodafone voert succesvolle NB-IoT test uit en klaar voor uitrol in mei

Gepubliceerd: donderdag, 16 maart 2017
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Deze week heeft Vodafone Nederland een eerste succesvolle test uitgevoerd met behulp van NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) technologie. In samenwerking met leverancier Ericsson is vanuit het Vodafone testcentrum in Heerlen een eerste bericht verstuurd. In mei zal Vodafone Nederland starten met de uitrol van de NB-IoT technologie en aan het einde van de zomer zal het netwerk landelijk dekkend zijn.

In het Vodafone testcentrum is vanaf een NB-IoT apparaat een bericht verstuurd naar een radiosite van Ericsson, en vervolgens via het netwerk afgeleverd bij de ontvanger. De radiosite was voorzien van NB-IoT software voor de 800 MHz band.

VodafoneZiggo CTO Eben Albertyn: “We hebben inmiddels 20 jaar ervaring opgebouwd met machine-to-machine en IoT en zijn onlangs door Gartner gepositioneerd als visionair op het gebied van managed M2M services. De grens van 50 miljoen aangesloten IoT-verbindingen zijn we gepasseerd, en ik verwacht dat NB-IOT voor een explosieve groei zal zorgen. De implementatie van deze technologie is een belangrijke mijlpaal voor ons, vandaar dat we dit stap voor stap doen. Alleen op die manier kunnen we de kwaliteit die klanten van ons gewend zijn verzekeren.”

Uitrol NB-IoT
In mei zal Vodafone starten met de introductie van NB-IoT in 5 steden verspreid door het land. Hiermee krijgen toekomstige klanten de mogelijkheid om de technologie al in een vroeg stadium te ervaren en stappen te maken met hun IoT-toepassingen. Vodafone heeft hiervoor ook al de benodigde hardware in huis gehaald, zodat potentiele klanten meteen aan de slag kunnen.

De voordelen van NB-IoT
Vodafone is altijd groot voorstander geweest van standaardisatie van netwerktechnologieën. Zo ook met het NB-IoT netwerk, dat in juni 2016 als internationale standaard (3GPP) is gedefinieerd binnen het low power wide area (LPWA) speelveld. Het voordeel van deze internationale standaard is dat de techniek bij de grens niet ophoudt. Inmiddels werken vele providers, netwerkbedrijven en chipfabrikanten mee aan de introductie van deze technologie.

Naast een laag energieverbruik, is een ander voordeel dat NB-IoT op Vodafone’s eigen frequentiespectrum werkt, zodat er geen sprake is van interferentie met andere signalen. Bovendien gebruiken NB-IoT-toepassingen maar kleine beetjes data en heeft deze techniek daardoor geen gevolgen voor de capaciteit die mobiele klanten van het 4G-netwerk vragen.


Reacties (1)

Door henk kreft - maandag, 20 maart 2017 10:37

Prima technologie waardoor IOT meer mogelijkheden gaat krijgen. Standaard technologie geeft eenvoud en kosten besparingen bij implementaties

Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen